|
Obecny czas: Czw Mar 11, 2010 5:48 am
|
 |
|
 |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
sz3kla
|
Temat postu: Re: Domeny, hosting Wysłany: Czw Maj 07, 2009 2:57 pm |
Dołączenie: Śro Kwi 22, 2009 2:39 pm Posty: 177
|
Hmm.. pozycjonowaniem zajmuję się wyłącznie na własne potrzeby, czyli amatorsko. O zapleczach pozycjonerskich niewiele wiem, aczkolwiek wydaje mi się, że ip nie ma tu znaczenia. Hosting może być moim zdaniem jeden, dla wszystkich tych katalogów. Ewentualnie gdyby jednak okazało się, że różne adresy IP są tu wymagane, to by nie bawić się w zakup kilku pakietów hostingowych, kup niewielki serwer dedykowany. One mają zwykle kilka ip, a jesli nie, to przeważnie można to dogadać-za "dopłatą". 
_________________ Sprzedam: HostFile.pl | Little.pl | Pełnomocnicy.pl | | Estradowy.pl | Doznania24.pl | Energooszczędne.pl | Oszczędnie.pl | Placówki.pl | SektorBiznesowy.pl
|
|
|
|
 |
|
lukas24
|
Temat postu: Re: Domeny, hosting Wysłany: Czw Maj 07, 2009 6:01 pm |
Dołączenie: Wto Kwi 21, 2009 9:15 pm Posty: 80
|
|
I własnie chyba tak zrobię. Kupię jeden serwer dedykowany i zrobię na nim kilka zaplecz pod pozycjonowanie.
|
|
|
|
 |
|
sz3kla
|
Temat postu: Re: Domeny, hosting Wysłany: Czw Maj 07, 2009 10:56 pm |
|
|
Tylko wiesz o tym, że utrzymanie takiego serwera w skali roku kosztować będzie 1.500 - 3.000pln ?
_________________ Sprzedam: HostFile.pl | Little.pl | Pełnomocnicy.pl | | Estradowy.pl | Doznania24.pl | Energooszczędne.pl | Oszczędnie.pl | Placówki.pl | SektorBiznesowy.pl
|
|
|
|
 |
|
lukas24
|
Temat postu: Re: Domeny, hosting Wysłany: Pią Maj 08, 2009 8:11 pm |
|
Tak, teraz już wiem. Troszkę dużo  To może jednak kupię kilka mniejszych i tańszych hostingów, typu 30 pln za rok. Wyjdzie taniej  Bo po prostu mnie nie stac raczej na taki dedykowany, który kosztuje rocznie 1500 pln. 
|
|
|
|
 |
|
sz3kla
|
Temat postu: Re: Domeny, hosting Wysłany: Sob Maj 09, 2009 5:59 pm |
|
Wsumie pominąłem nieświadomie jedną firmę. Z przyzwyczajenia, dlatego że gdy ja jeszcze miałem swoją sieć serwerów gier multiplayer, jednym z najwazniejszych dla mnie czynników w doborze serwera dedykowanego był ping, a serwery z dobrym łączem, małym pingiem juz niestety są w cenie. Tobie natomiast nie ptorzeba rewelacyjnych pingów. Różnica 40ms która dla mnie miała kolosalne znaczenie, w Twoim przypadku, w przypadku projektu jakim chcesz zagospodarować serwer nie ma prawde mówiąc znaczenia. Ludzie wchodząc na Twoje strony nawet tego nie odczują. Mowa tu o serwerach dedykowanych których ping wynosi 50-100ms (przykładowo, ja działałem tylko na serwerach o pingu do 50ms). W takiej sytuacji możesz znacznie taniej zakupić sprzęt pod swoje projekty. Zajrzyj do tej firmy: http://www.kimsufi.pl/. Tam serwerek juz za stówkę miesięcznie dostaniesz.
|
|
|
|
 |
|
lukas24
|
Temat postu: Re: Domeny, hosting Wysłany: Sob Maj 09, 2009 6:13 pm |
|
|
No to jest bardzo ciekawa oferta. Dzięki sz3kla. A mam jeszcze pytanie, bo wiesz ja się za bardzo na serwerach nie znam, ile na takim jednym serwerze dedykowanym mógł bym umieścić stronek? Takich zaplecz z 20-50 podstronami?
|
|
|
|
 |
|
sz3kla
|
Temat postu: Re: Domeny, hosting Wysłany: Pon Maj 11, 2009 12:20 am |
|
Wiesz, trudno powiedzieć, ale domyślam sie, że dużo, bardzo dużo. Na to składa się kilka czynników. Jaką będą one miały odwiedzalność, ile miejsca będą zajmowały na dysku. Bo wiesz, może być tak że założmy strony będą na fachowych CMS'ach, i braknie miejsca na dysku. Równie dobrze zakładając że to strony z plikami do pobrania, może wyczerpać się transfer serwera, albo całe łącze może nie wyrabiać. Także tutaj wszystko zależy od projektów. Oczywiście powyższe to tylko przykładowe założenia. W Twoim konkretnym przypadku myślę, że z serii standard wystarczył by Ci serwer z oznaczeniem "L" lub "XL" i wydaje mi się że powinien on podołać podanej przez Ciebie ilości stron. Z tym że dobrze byłoby gdybyś jednak jeszcze napisał maila np. do supportu technicznego tej firmy z właśnie tym zapytaniem, czy ten serwer to uciągnie, ponieważ no ja niestety nie dam sobie ręki uciąć, że moje przypuszczenia są słuszne. 
|
|
|
|
 |
|
sz3kla
|
Temat postu: Re: Domeny, hosting Wysłany: Sob Maj 16, 2009 2:33 am |
|
lukas24, wczoraj przeglądając internet natknąłem się na bardzo fajną ofertę firmy http://www.follownet.pl/. Oferują oni za naprawdę jedne z niższych cen na rynku bardzo fajne plany hostingowe. W zależności od tego jak duże zaplecze pozycjonerskie chciałbyś stworzyć, to widze tu dla Ciebie dwa rozwiązania. Możesz kupić albo po każdą stronę serwer START z limitem transferu, co kosztowałoby Cię 55zł netto. Możesz również kupić plan PROFESSIONAL bez limitu transferu, wtedy na serwerze tym zmieścisz kilka/kilkanaście stron www, a w skali roku kosztowałoby Cię to ledwo 290zł netto. Oczywiście świadomie napisałem że ledwo 290zł, ponieważ za te pieniądze nie kupisz nawet serwera dedykowanego na orkes miesiąca. Zastanów się nad tą oferta, bo wygląda naprawdę kusząco.  Sam chyba sobie wezmę jeden serwerek na próbę niebawem.  Jeśli masz jeszcze jakies pytania, to sprecyzuj swoje wymagania, swoje plany co do tego zaplecza (ile stron itp), to postaram się pomóc Ci w doborze odpowiedniego planu. 
|
|
|
|
 |
|
lukas24
|
Temat postu: Re: Domeny, hosting Wysłany: Sob Maj 16, 2009 12:35 pm |
|
Bardzo ciekawa oferta, ale jak narazie to już zakupiłem kilka hostingów na moje zaplecza. Także na razie nie potrzebuje nic  Ale dzieki ...
|
|
|
|
 |
|
gość
|
Temat postu: Re: Domeny, hosting Wysłany: Czw Lut 18, 2010 11:39 am |
|
|
Gość napisał(a): Hmm... Sz3kla a możesz zapodać jakiś link np. na Allegro do takiego dobrego i taniego hostingu? A i najlepiej jak by miał preistalator różnych skryptów bo mam z deczka wolnego neta. Z góry dzięki  Nie allegro, ale opis instalatorów znalazłem tutaj
Ostatnio podbity przez Anonymous, Czw Lut 18, 2010 11:39 am
|
|
|
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
Możesz zakładać nowe tematy na tym forum Możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|